EMDR behandelmethode

 
‘Door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken, EMDR is één van de meest bekende verwerkingstechnieken’

Wat is EMDR?

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking. Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de gebeurtenis ervoor zorgt dat je steeds angstige beelden of gedachten hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een negatief zelfbeeld of een traumatische ervaring, zoals een ongeval, een geweldsincident of een andere ingrijpende nare gebeurtenis. Deze behandelmethode wordt toegepast om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen, door het informatieverwerking-systeem te stimuleren en de herinneringen als het ware gecontroleerd opnieuw op te slaan, waardoor de problemen verminderen of verdwijnen.

EMDR is een veilige behandelmethode waarmee in een relatief korte tijd (blijvend) resultaat worden bereikt. Als het gaat om een éénmalig trauma, kunnen mensen vaak na enkele sessies hun dagelijkse bezigheden alweer oppakken. Bij langduriger en complexere trauma ’s duurt de behandeling vaak wat langer.

Ook voor kinderen en jongeren
Stel je hoofd voor als een computer. Als je iets heel naars meemaakt, wordt de herinnering soms niet goed opgeslagen. Je computer wordt dan traag en kan zelfs vastlopen (je krijgt last van psychische problemen en ze gaan maar niet over). Je zou je geheugenbestanden dan eigenlijk opnieuw moeten saven. Dat kan met EMDR. Vaak merk je al snel verbetering en het effect is blijvend.

De behandeling gaat als volgt: eerst zal ik je vragen om te vertellen wat er gebeurd is en om je te concentreren op de naarste herinnering, ook al is dat moeilijk. Tegelijkertijd laat ik je dan iets heel anders doen: je volgt met je ogen mijn vingers of luistert naar tikjes via een koptelefoon. Ik vraag je intussen wat er gebeurt, wat je merkt. Dat kunnen gedachten zijn, maar ook lichamelijke gevoelens zoals spanning of pijn. We gaan net zo lang met de behandeling door tot je het niet meer erg vindt om aan de ervaring te denken.


Tressan is aangesloten bij: Samenwerkende EMDR therapeuten >

 
 

Probeer een online of telefonische kennismaking en ervaar of het bij je past.

Er is geen verplichting of vergoeding aan verbonden.